Také jste si zamilovali olivový olej? Není divu, vždyť jde o jeden z nejzdravějších rostlinných olejů, které naše planeta vůbec nabízí ke konzumaci. Není však olivový olej jako olivový olej.
Co znamená výraz „extra panenský“
Poměrně často se setkáváme s výrazem extra panenský olivový olej, ale někteří lidé si neuvědomují, co vlastně přesně znamená, a čím se takovéto výrobky odlišují od těch ostatních.
Extra – slovo „extra“ v tomto případě naznačuje, že jde o skutečně výběrové plody olivovníku. Jinými slovy pro takovéto oleje se vybírají jen ty největší, přirozeně zralé a již od pohledu nejpěknější olivy.
Panenský – panenské oleje nesmí být ovlivněny žádnými cizorodými procesy v průběhu jejich výroby. Doslova to znamená, že jsou olivy pouze lisovány šetrným způsobem za studena, kdy se tím zachovají všechny cenné látky, a zároveň není olivový olej ničím upravován, žádnými dochucovadly, aromatickými látkami, konzervanty apod.
BIO kvalita – toto je nesmírně důležité kritérium. Jestliže totiž vyrobíte kvalitní extra panenský olivový olej z plodů, které byly ošetřovány herbicidy a pesticidy, budou v oleji tyto látky pochopitelně obsažené. Ty lze sice odstranit procesem rafinace, ale tím pádem by už nešlo o panenský, za studena lisovaný olej, ale o tepelně upravený rostlinný tuk, zahřátý na teplotu nad 180 stupňů Celsia s výrazně sníženým obsahem živin. Proto je velmi důležité dbát o to, aby kvalitní rostlinné oleje lisované za studena byly pěstovány v BIO kvalitě, tedy bez pesticidů a herbicidů.
Olej z pokrutin – pokrutiny jsou kousky oliv, které již prošly prvním lisováním, a z těch se pak ještě doslova „vymačká“ to, co se vymačkat vůbec dá. K tomu „vmačkání“ se však musí využít vyšší teplota a také některé chemické látky, takže tu již vůbec nejde o proces panenského lisování za studena. Oleje z pokrutin nemají s extra panenskými olivovými oleji nic společného.